Trije odlični recepti za izdelavo čokolade doma

  • 18.03.2016

Aktivirajte svojo kuharsko žilico in ji mamljivo čokolado pripravite kar sami, doma. Ženske ljubijo čokolado, a da bi jo obdarili z njo, ne potrebujete ne darilne škatle ne satenastega traku. Postrezite ji stopljeno čokolado, pa se boste izognili pečenju, ohlajanju in okraševanju. Mogoče vas stopljena čokolada spominja na večnadstropne fontane, a tole, kar vam predlagamo za mrzle dni, je le sladko, osladno pa niti približno ne.

(Foto: Paul Sirisalee)

Čokolada na tri načine

1. Čokoladni tacosi

Kuharski genij Alex Stupak iz newyorške restavracije Empelion je odobril in blagoslovil našo poenostavljeno različico čokoladnih tacosov. V pečici segrejte koruzne tortilje in na še vroče potresite nekaj čokoladnih koščkov. Pozor: delajte hitro in se ne motite z drugimi stvarmi. Ko se bo čokolada stopila, jo pokapajte z nekaj kapljicami oljčnega olja, dodajte solni cvet, cimet in čili. Posebno slednji ima baje v kombinaciji s čokolado močan afrodizični učinek. Dober tek ... in glede na sestavine dober seks!

2. Čokoladni pate

Pod ta preprost, a slasten recept se je podpisal slaščičarski mojster Brian Mercury iz restavracije Harvest iz Cambridga v Massachusettsu. Ne bo vas stal veliko napora, zato pa boste pri njej dobili kar nekaj plus točk. Najprej pripravite zmes tretjine skodelice sladke smetane in dveh zvrhanih čajnih žličk želatine v prahu. V večjo ponev zlijte dve skodelici sladke smetane, skodelico mleka, dodajte dve tretjini skodelice sladkorja in dva ščepca soli. Segrejte skoraj do vretja, nato pa postopoma vmešajte šest rumenjakov. Kuhajte, dokler se zmes na zgosti, odstavite in primešajte želatinasto zmes. V skledo, v kateri boste jed tudi postregli, nadrobite 450 gr čokolade s 70 odstotkov kakava, dodajte vsebino ponve, dobro premešajte, nato pa pustite počivati, dokler se pâté povsem ne ohladi.

3. Boljša nutella

Dragocena, a bistvena sestavina recepta izpod kuhalnice Sarah Hart, lastnice čokoladnice Alma Chocolate iz Oregona, je lešnikova praline pasta. Izbirčna slaščičarka predlaga mojstrovino znamke Valrhona, ki jo naročite na njihovi spletni strani ali na Amazonu. Na pari stopite dobrih 100 gr grenke čokolade in ji primešajte četrtino skodelice sladke smetane, štiri jedilne žlice lešnikove paste in merico bourbona. Postopek lahko še poenostavite in »boljšo Nutello« pripravite kar v mikrovalovki. Mešajte, dokler vaša mojstrovina ne bo gladka kot svila, nato pa takoj postrezite z nalomljeno bageto. Tako, iz italijanske preprosti ste v nekaj sekundah pričarali francosko dekadenco. Poročajte, kako se je odzvala ...

Tekst Julija Bainbridge, foto Paul Sirisalee

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri