Trije koraki do tvojega domačega humusa

  • 15.03.2016

Humus je super kot namaz, priloga, popestritev na mizi, 'omaka' za namakanje krekerjev in grisinijev, poleg tega ga zelo hitro pripravimo sami. Domače je le domače, pravijo.

(Foto: Simon Šketa)

1. SESTAVINE

200 g čičerike, 100 g paste tahini, 4 stroki česna, sok ene limone, sol in poper, oljčno olje ter čili oziroma kajenski poper v prahu.

2. PRIPRAVA

Najprej se loti čičerike. V vodi jo namakaš vsaj 12 ur, nato jo skuhaš do mehkega. Pol ure običajno zadostuje. Prihrani tekočino, v kateri se je čičerika skuhala. Z mešalnikom zmešaj čičeriko, med mešanjem pa dodajaj sok limone, strt česen, oljčno olje in tahini. Sledi postopno dodajanje tekočine, ki si jo prej prihranil. Nastati mora pasta, ki je ravno prav gosta, da ti ustreza. Takšno potem še začiniš s soljo, poprom, čilijem ali kajenskim poprom. Humus na hladno, preliješ ga z olivcem, da ostane sočen.

3. FINALE

Humus je uporaben kot namaz, lahko ga ješ tudi samega, brez kruha. Izkaže se v družbi tortilj, krekerjev, tudi narezane zelenjave, recimo korenja. Še namig: pasto tahini kupiš v bolje založenih trgovinah ali pa jo pripraviš sam. Recept najdi na spletu, sam uporabljam naslednjega: sezamova semena rahlo popražim v voku, počakam, da se ohladijo. Nato gredo v blender in jim med mešanjem dodajam sezamovo olje, dokler ne nastane gosta pasta. Pri vsem tem pazi le, da ne uničiš blenderja, kajti bolj šibki modeli se lahko pri pripravi tahinija pregrejejo.

Pripravil Simon Šketa

Simon ŠketaSimon Šketa že vso kariero kuha z besedami. Najprej kot radijec in novinar, nato piarovec, zdaj pa že nekaj let deluje v tržnem komuniciranju. Ob tem ljubi hrano, skoraj vsak dan ustvarja nove jedi in jih objavlja na izjemno priljubljenem portalu SKETA.si. Zdaj je postal tudi del avtorske ekipe Playboya. Obiščite ga tudi na www.sketa.si.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri