Marko Pavlinec

  • 21.12.2007

Industrijski oblikovalec, ki si je na Mesecu oblikovanja prislužil naziv 'perspektivni'. Fant z lopato, ki te dni spremlja fronte po vsej Evropi v želji, da bi pošteno snežilo. Snovalec lepih in predvsem uporabnih predmetov s strastnim odnosom do dela in kuhanja o tem, kakšna mora biti ženska, pravi: »Proporcionalna. Lahko je čudna, ampak mora imeti karakter.« Začel je z vijaki v domači garaži, legokocke so še danes 'in'. Za svoje podjetje ima velike načrte.

(Foto: Ivana Krešić)

Rojstvo

»Največja nagrada je veselje, ko se rodi nov izdelek. To je tako, kot bi se rodil otrok. Stvaritev pride iz tistih mašin, potem se sestavi in ti to primeš ...«

Snovanje

»Beseda dizajn mi ne ustreza, je drugače kot oblikovanje ali pa snovanje. Dizajn se mi zdi nekaj, kar postaviš na mizo in gledaš. Oblikovanje, snovanje pa se navezuje na uporabo, koristnost. Vedno sta dve možnosti. Ena je funkcijska, druga estetska – jaz poskušam združiti oboje, vsaj kar se tiče podjetja. Z bratom sva ga ustanovila pred dvema letoma, on skrbi za trženje, marketing, prodajo, jaz pa za oblikovanje, ­snovanje.«

Kolo

»Predvsem me zanima človek, vse, kar je okoli njega. Predmeti, ki se nanašajo na njegovo gibanje. Zame je kolo ena največjih pogruntavščin, to je perfektno! Osnovno kolo. To je fascinantno! S človekovo energijo in močjo lahko dosežeš velike hitrosti in razdalje ter porabiš veliko manj energije, kot če greš peš. A ni to super?«

Osnove

»Pravijo, da stvar postane inovativna šele takrat, ko jo začnejo kopirati. Inovativnost lahko dosežeš na veliko načinov, predvsem pri uporabi, praktičnosti. Treba je rešiti osnovne stvari, na primer stabilnost skodelice na krožničku. Mislim, da ljudje nanje pogosto pozabijo.«

Lopata

»Oblikovana je tako, da se manj sklanjaš. Običajna težava pri lopati je, da se, polna snega, zvrne okrog. Moja se ne more. Težišče je predvideno v sami obliki. Pa materiali. Spodnji del lopate je iz zelo kakovostne plastike. Prednost je v funkciji. Veliko manj škodljivo deluje na človeka. Pri kidanju snega imaš z njo tudi veselje, to mi je reklo že veliko ljudi. Enostavno jo postaviš ob steno in jo gledaš. Ker je zanimiva, čisto drugačna.«

Preventiva

»Natančen ... mogoče, da sem predvidljiv, pa ne predvid­ljiv, preventiven, ja. Preventiva. Pri oblikovanju moraš vse prej preštudirati. Ko snuješ neki izdelek, je dobro, da se čim bolje pripraviš, da čim več zveš o stvareh, ki se nanj navezujejo. Če vse naštudiraš prej, potem je oblikovanje dokaj enostavno. Ravno zdaj delam stol – koliko enega znanja je okrog tega! Hrbtenica, kaj se dogaja s sklepi, zdravstvene zadeve, zelo poglobljeno, novi izrazi – če hočeš znati, moraš naštudirati. Ampak ker te zanima, znanje itak požiraš.«

Opazovalec

»Kar dosti tuhtam. Zdi se mi, da bi se lahko zapičil v vsako stvar. Stvari opazujem in razmišljam, kako bi jih lahko drugače naredil.«

Kuhinja

»Včasih pridem v kuhinjo, ko mama kuha – pri tem je malo konservativna –, pa na skrivaj vržem v lonec ščepec tega, ščepec onega ... imam bolj spontan odnos do tega ... rad eksperimentiram in nikoli ne naredim dvakrat iste stvari. Ko sam kuham, je čisto druga pesem! Kar skačem zraven! Kuhanje je fajn!«

Nina Rupel, fotografija: Ivana Krešić

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri