Aleš Prestor

  • 19.03.2008

Barman, trikratni državni prvak v atraktivnem mešanju koktajlov, ki se mu ob besedici 'flair' zaiskrijo oči. »Če si zaprt vase, lahko mečeš 12 steklenic, ampak kdo te bo pa gledal?« Bivši kuhar, na pogled in pristop izjemno podoben Jamieju Oliverju.

»Atraktiven si lahko tudi, če prideš zgoraj brez do šanka,« pravi, bistvo njegove discipline pa je popolno obvladovanje bara. Izobražuje se, veliko trenira in snuje. Rad bi dvignil nivo barmanstva pri nas. »Informacije so bistvene in veliko se je spremenilo od filma Cocktail, v katerem je steklenice metal Tom Cruise.«

(Foto: Ivana Krešić)

Atraktivno šejkanje

»Dodatna ponudba barmanstva. Dajati moraš občutek, da imaš kontrolo nad celim barom. Ljudje pogosto mislijo, da je to samo žongliranje. Mi nismo cirkusantje. Jaz sem barman, noro mi je všeč miksologija, sestavljanje in harmonija koktajlov, kontakt z osebami. Steklenic sploh ne bi bilo treba metati.«

Triki

»Neka stranka je napisala ime na prtiček, ga zmečkala, in potem sva ga zažgala. Ko je prtiček zgorel, se je njeno ime izpisalo v dimu na moji roki ... Vse je možno, tudi steklenice lebdijo, šejkerji letijo, to so triki.«

Okoliščine

»Atraktivnost temelji na nastopih, ki so plod večletnega dela. Okoli tebe so ljudje, ki te podpirajo. Meni je že tolikokrat dol padlo vse skupaj ... Začenjam novo sezono tekmovanj v tujini. V povprečju traja nastop na evropskem in svetovnem prvenstvu pet minut, ko prideš v finale, pa sedem, osem minut.

V tem času se pripravijo en do trije koktajli, uporablja se 'delovni flair' z naključno polnimi steklenicami, ki pa ne smejo vsebovati manj kot pet centilitrov pijače. Potem pride pa 'exhibition flair', to je pa danes že igranje s fiziko. V steklenici sta najmanj dva centilitra, gre pa na razne trike. Biti moraš samokreativen. Gre za odbijanje, žongliranje s tremi, štirimi, petimi steklenicami. To je noro, pravi šov.«

Začetki

»Svojo prvo steklenico sem obrnil doma na travi, še ko sem bil kuhar. Pred tem sem vstopil na splet­no stran hotela Caesar's Palace Las Vegas. Iskal sem originalno recepturo za Caesar's Salad. To je bilo pred približno petimi leti. Po ogledu videa barmanov pri delu sem si rekel: pozabimo kuhinjo, Jamie je car, ampak jaz hočem to!«

Kvalifikacije

»Mladi fantje želijo vse preveč na hitro. Tudi jaz sem prvo leto mislil, da bom kar vse premetal! Ne, ne gre, vse potrebuje svoj čas. Ko se tega zaveš, si na dobri poti. Nekateri, ki smo jih vzgajali, bi mi danes lahko dihali za vrat. Slovenija bi pridobila kakovostno barmanstvo, nivo bi se dvignil. Danes je pa barman že vsak študent, ki ve, kaj je Sex on the Beach.«

Cocktail

»Zgodba je taka: prvo tekmovanje v flairu, atraktivnem mešanju koktajlov, je bilo v Ameriki, imenovalo se je Blue Blaiser. Zmagovalec tega tekmovanja je imel čast – ali pa je imel čast Tom Cruise –, da je lahko igralca natreniral. Gibi, ki jih je v filmu delal Tom Cruise, so za tisti čas pomenili 'uaa'. Je pa zame žalostno, da do predlani tega filma sploh nisem videl. Prej sem bil devet let športnik, in ko si športnik, si glede kulture kar malo omejen.«

Napake

»Pade, včasih pade. Tudi ti si nezmotljiv, saj nisi računalnik.«

Tukaj

»Moti me, da je Ljubljana tako zaprta, no, Slovenija nasploh. Ne pustimo si nič novega. Hrepenimo po tem, da dvigamo cene, enormno. Da se gremo neko kvazigostinstvo, nihče pa ničesar ne ponuja.«

Resničnostni šov

»Tako življenje v baru ne poteka. Če bi snemali nas, barmane, v baru, bi bilo to bolj kruto in bolj gledano. Ne bi bilo treba priti niti v dnevno sobo niti v spalnico.«

Nasvet

»Ne komplicirajte. Skoraj vsaka kakovostna alkoholna pijača ima na hrbtni strani vsaj en recept. Če se držite tega po centilitrih, ne morete zgrešiti.«

Tekst: Nina Rupel

FOTO: Ivana Krešić

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri