Razstava: Poklon oblikovalcu Gedlu

  • 19.10.2015

V vhodni avli tovarne Adria Mobil v Novem mestu so odprli razstavo z naslovom 'Georg Gedl: Retrospektiva sanj.' Kot so zapisali v predstavitvenem besedilu je delo Georga Gedla hkrati tudi njegovo življenje.

(Foto: BOBO)

5 fotografij v galeriji

Georg Gedl je bil naš prvi avtomobilski oblikovalec, ki se je podal v avtomobilski svet in deloval pri Audiju in BMW (med leti 1970 in 1975). Nato je sedem let deloval pri novomeškem IMV (ki je združeval dejavnosti danes dveh z avtomobili povezanih velikanov, Renaulta in Adrie Mobila). Štiri leta je deloval tudi v mariborskem Tamu. Hkrati je v tem času predaval tudi na akademiji za likovno umetnost, dolga leta pa je bil tudi sodelavec naše revije Avto magazin. Zdaj je že dvajset let glavni oblikovalec pri Adria Mobil.

Kot sodelavec Avto magazina je bil tudi prvi, ki je spoznal talent uspešnega oblikovalca Roberta Lešnika. Po predstavitvi njegovih prvih del v Avto magazinu ga je usmeril v šolanje na visoki šoli za avtomobilsko oblikovanje v nemškem Pforzheimu. Lešnik je nato uspel pri Volkswagnu, Kii, zdaj pa za Mercedes-Benz vodi oddelek oblikovanja zunanjosti vseh osebnih avtomobilov.

Georg Gedl letos slavi sedemdesetletnico, toda, kot je poudaril ob otvoritvi razstave, se upokojil ne bo. Kot oblikovalec je seveda sanjač, drugače ne bi prišel do vseh zamisli, ki jih je nato prelil v obliko avtomobilov, avtomobilskih prikolic in avtodomov. Za Adrio Mobil je v zadnjih letih pripravil številne novosti, ki so pomenile mednarodno uspešno prebijanje podjetja med vodilne izdelovalce na svojem področju.

Razstavo je skupaj z Gedlom in generalno direktorico Adrie Mobila odprl tudi Mercedesov oblikovalec Robert Lešnik. (TP, foto BOBO)

Preberite več na Avto-magazin

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri