Trije nadvse preprosti recepti za uporabo kokosa

  • 26.07.2015

Medtem ko je kokosova voda dobro zdravilo za mačka in kar v redu naravna pijača športnikov, ne smemo pozabiti na drugačne načine uporabe tega sadeža, ki so priljubljeni v nekaterih subkulturah.

(Foto: Dan Sealinger)

Pristašem paleodiete je všeč zaradi lovsko-nabiralniškega porekla, poznavalci ajurvede častijo njegovo zdravilno moč, mi pa ga imamo radi zaradi vsestranskega bogatega umami okusa in slastnega maščobnega faktorja.

Predstavljamo tri načine za poigravanje s kokosom, ki niti malo ne spominjajo na dieto.

Sečuanski kokosovi rakci

V posodi zmešajte pol skodelice nastrganega kokosa, pol skodelice krušnih drobtin panko in 1 čajno žličko sečuanskega popra. V drugi posodi stepite dve jajci. Rakce povaljajte najprej v jajcu, nato v kokosovi mešanici. V srednje veliki ponvi segrejte pol skodelice rastlinskega olja na temperaturo 375 stopinj Celzija in jih cvrite ravno toliko časa, da zlato porjavijo na obeh straneh.

Kokosov koktajl collins

V visokem kozarcu, napolnjenem z ledom, zmešajte 4 žlice džina, 1 žlico sveže iztis­njenega limetinega soka, 1 žlico agavinega sirupa (narejenega iz enake količine vode in agavinega soka) in 8 žlic surove kokosove vode. Prelijte z gazirano vodo in okrasite z rezino limete.

Rumov sladoled s kokosom

V mešalniku zmešajte približno 7,5 decilitra polnomastnega kokosovega mleka, 1,5 skodelice sladkorja, 2 žlici temnega ruma in četrt čajne žličke vaniljevega izvlečka. Zmes dajte v veliko kovinsko posodo in postavite v hladilnik. Vsake pol ure stepite, da postane kremasta in zamrznjena.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri