Po dokumetarcu še knjiga

  • 06.04.2009

Nova zgodba o starem dogodku – Bovling za Columbine v knjigi.

(Foto: arhiv AML)

Večina nas je pred leti (točneje leta 2002) gledala kontroverzni dokumentarec Bovling za Columbine režiserja Michaela Moora. Letos je minilo deset let od tragičnega dogodka, ko sta 20. aprila 1999 Dylan Klebold in Eric Harris vstopila v srednjo šolo Columbine in ubila trinajst ljudi. Odgovore, zakaj se je to zgodilo, so podali različni strokovnjaki, zdaj, deset let pozneje, pa imamo tu še eno zgodbo.

Dave Cullen je bil novinar za spletni portal Salon.com in v tistem času ekskluzivni poročevalec s kraja dogodka. Sam se je zdaj oklical za avtoriteto na področju podatkov o morilcih na šoli Columbine, saj je bil prvi in edini, ki je prejel številne, še tako malenkostne informacije. Ob obletnici pokola je želel ponovno oživeti spomin na tragični dogodek z novo in zelo podrobno napisano knjigo Columbine.

V zgodbi je povzeto vse – intervjuji, potek dogodkov, razlogi, poslovilna pisma morilcev, refleksije in izbor razlogov, ki poskušajo ugotoviti namen Dylana in Erica. Je zgodba, ki ne le spomni, ampak ponovno oživi tisti nesrečni dan, strelski pohod pa je opisan jasno in po korakih. Knjigo trenutno močno promovirajo, kar smo sicer priča ob izidu novih filmov, za lastno branje pa veste, kje začeti iskanje – na Amazon.com, seveda.

Članek je objavljen v časniku New York Times.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri