Mačo načo: Ko se vrhunski kuharji lotijo priprave hitre hrane

  • 22.01.2015

Številni kuharji želijo z drugačnimi pristopi nekatere jedi znova napraviti priljubljene. Predvsem pa jim vrniti okus.

Načo z račjimi prsi (Foto: Charles Masters)

Kako gredo skupaj koruzni čips, račja mast in nekaj francoske kuharske tradicije? Vprašajte chefa Eduarda Ruiza iz progresivne latinskoameriške restav­racije Corazon y Miel iz mesta Biel v Kaliforniji. »Kuharji si radi izmišljujemo nove jedi, in ker je letvica pri načih postavljena zelo zelo nizko, pravzaprav z ničimer ne moreš zgrešiti,« pravi Ruiz.

Načo z račjimi prsmi

Chef Eduardo Ruiz si pri pripravi naših novih najljubših načev pomaga s francosko kuhinjo.

Sestavine

  • 3 na kose narezani paradižniki
  • 1 na kose narezana čebula
  • 2 pekoči papriki jalapeno, prerezani po dolžini
  • 2 stroka česna
  • olivno olje
  • 2 posušena čilija guajillo brez peclja
  • 2 posušena čilija arbol brez peclja
  • račje prsi s kožo
  • sol
  • 300 g kuhanega fižola
  • 1 vrečka vašega priljubljenega koruz­nega čipsa
  • 225 g sesekljanega sira manchrego
  • 225 g sesekljanega ostrega sira čedar

Kako okrasiti

Z redkvicami, narezanimi na kolobarje, sesekljanim koriandrom in razpolovljenim češnjevim paradižnikom.

Navodila

1. Pečico navijte do konca. Na pladenj za peko položite pa­radižnik, čebulo, pekoče paprike in česen. Pokapajte jih z olivnim oljem, pladenj postavite v pečico in počakajte, da postane zelen­java zlato rjavo zapečena.

2. Pekoče čilije guajillo in arbol dajte v ponev in jih prelijte z vodo. Na srednje velikem ognju jih kuhajte kakšnih 10 minut. Nimate čilijev? Poglejte sem: www.cilipipp.si.

3. Ko se zelenjava peče v pečici, čiliji pa kuhajo na štedilniku, imate ravno dovolj časa, da razrežete račje prsi in jih obrišete s suho papirnato brisačo. Z ostrim nožem v cikcak vzorcu približno desetkrat zarežite v kožo na prsih.

4. Vzemite železno ponev in na sred­nje velikem ognju v njej segrejte žlico oljčnega olja. V ponev položite račje prsi s kožo navzdol in jih tako kuhajte 12 minut, dokler koža ni lepo zlato rjavo zapečena. Ugasnite ogenj in pustite, da prsi počivajo v ponvi.

5. Čas za salso: odstranite kuhano zelenjavo iz pečice in jo skupaj s čiliji in vodo, ki je ostala, zlijte v mešalnik. Dodajte žlico soli in mešajte tako dolgo, da salsa postane lepo gladka. Po potrebi dodajte vodo.

6. Pečeni fižol z račjo mastjo: iz ponve odstranite račje prsi in prižgite ogenj. V preostanku masti in vodi, ki jo spusti fižol, tega skuhajte. Ko bo kuhan, ga še vročega spasirajte z žlico ali vilico v ponvi, nato pa ga iz nje prestavite v drugo posodo.

Končna jed

Čips iz tortilj položite v železno ponev skupaj s pečenim fižolom, salso, sirom in narezanimi račjimi prsmi. Postavite v že ogreto pečico in v njej pecite jed tako dolgo, da bo ves sir stopljen (okoli pet minut). Vzemite končano jed iz pečice, čeznjo posujte nekaj sesekljanega koriandra, narezljane redkvice in češnjev paradižnik.

FOTO Charles Masters

Sorodni članki

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri