Gurmanska poslastica: Račja terina

  • 09.11.2014

Odlična hladna predjed. Kot ohlajeno se terino ponudi v modelu ali narezano na rezine.

(Foto: Profimedia)

Za 6 oseb potrebujete:

300 g račjih prsi brez kože/200 ml portovca/500 g z mastjo preraščene svinjske potrebušine/500 g svinjske vratovine/2 beli čebuli (kocke)/4 žlice masti/50 ml vinjaka/100 ml smetane/2 razžvrkljani jajci/1 žličko soli/2 žlički začimb za gobe/2 žlički timijanovih lističev/18 rezin slanine

1 Račje prsi oplaknite in jih otrite do suhega. Po dolgem jih zrežite na 1,5 cm debele trakove, jih denite v skledo in prilijte 150 ml portovca. Posodo pokrijte in meso 4 ure marinirajte v hladilniku.

Potrebušino očistite, jo zrežite na kocke in te dobro zmeljite. Očistite tudi vratovino, jo zrežite na 1,5 cm debele rezine in jih nato zrežite na kocke. Čebulo olupite in jo približno 10 minut pražite na masti. Čebula ne sme porjaveti, temveč mora biti lahno rožnata.

2 Globok štirikoten pekač obložite s papirjem za peko in ga nato previdno, tako da se bodo lepo prekrivale, obložite z rezinami slanine, ki morajo segati čez rob. V skledi zmešajte mleto potrebušino, kocke vratovine, praženo čebulo, vinjak, smetano, jajci in 50 ml portovca. Vse skupaj krepko začinite s soljo in začimbami ter del mešanice porazdelite po pekaču.

Na njo nato položite del mariniranih račjih prsi, jih nakapajte z marinado in prekrijte z mesno mešanico. To spet obložite z mesnimi trakovi. Nadaljujte, dokler ne porabite vseh sestavin. Zgornjo površino nato prekrijte z ven segajočimi rezinami slanine in jih lahno zatisnite v pekač. Pokrijte s pokrovom ali aluminijasto folijo.

Pekač denite v večji pekač in tega napolnite z vodo, ki naj sega do polovico modela za narastke. Terino pecite približno 1 uro in 30 minut–2 uri v pečici, segreti na 160 stopinj. Nato jo vzemite iz pečice, odlijte sok in jo obtežite z desko in utežmi. Počakajte, da se ohladi.

Še vedno obteženo meso nato spravite v hladilnik, kjer naj se strjuje do naslednjega dne. Terino nato vzemite iz modla in jo zrežite na rezine.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri