Biftek nove dobe

  • 29.04.2015

Kuharski mojstri odkrivajo nove skrivnosti tatarskih biftekov – bodimo ustvarjalni z govedino.

Tatarski biftek (Foto: Satoshi)

To, da tatarski biftek doživlja preporod v restavracijah, še ne pomeni, da ni dosegljiv domačim kuharjev. Ta klasika ponuja nešteto interpretacij, in če uporabite najboljše sestavine in tehnike, jo lahko po mili volji prilagajate. Pripraviti ga je tako preprosto kot gvakamole. Postrezite ga na domačem popečenem kruhu, gostje pa naj kombinirajo sestavine po svojem okusu.

1. Nabrusite nože

Temeljnega pomena je, da je rezilo ostro kot britev; natančno sekljanje je skrivnost dobrega tatarca.

2. Hladno kot špricer

Med pripravo naj bo vse na hladnem: sestavine, posoda za mešanje, krožniki za serviranje in še posebno govedina.

3. Čvrsto kot zrezek

Osnova tatarca je prvovrstna govedina. Pri mesarju kupite debel, svež organski zrezek (ne pleskavice!). Popecite ga v vroči ponvi in nato obrežite popečene zunanje dele, da razkrijete rožnato meso. Za 30 minut ga postavite v hladilnik, da se strdi – tako ga boste laže zrezali v pravilne polcentimetrske kocke. Pol kilograma bo zadostovalo za štiri predjedi. 5. Omakce  Za tradicionalni tatarski biftek se uporabljajo gorčica, majoneza, worcestrska omaka in tabasko. Ponudite tudi alternative, kot so omaka sriracha, sojina omaka in korejska čilijeva pasta gočujang.

4. Hrsk, hrsk

Zelenjava je tisto, kar tatarcu doda novo razsežnost. Uporabite pikantne in hrustljave sestavine, da ustvarite kontrast z bogatim okusom govedine. Za klasični tatarski biftek pripravite nasekljano čebulo, kapre in kisle kumarice, za azijski pridih pa vloženo redkev daikon in peso. Vsake sestavine nasekljajte pol skodelice.

5. Omakce

Za tradicionalni tatarski biftek se uporabljajo gorčica, majoneza, worcestrska omaka in tabasko. Ponudite tudi alternative, kot so omaka sriracha, sojina omaka in korejska čilijeva pasta gočujang.

6. Zeleno je in!

Sveža zelišča dodajo barvo, pestrost in svežino. V majhnih posodicah postrezite nasekljan koriander, peteršilj in drobnjak.

7. Prepeličja jajčka, njam

Rumenjak kokošjega jajca, ki se uporablja po klasičnem receptu, nadomestite z dvema svežima rumenjakoma prepeličjih jajčk. Če niste pristaš surovih jajc, uporabite več majoneze za polnejši okus.

8. Je že na mizi

Glavno pravilo je,da ni pravila za pripravo obloženega kruhka s tatarcem, ki vam bo všeč. No, kdo bi tatarca? 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri