Bi mlečni punč?

  • 16.05.2015

Mleko in alkohol sta popolna kombinacija v tej čudoviti dnevni pijači (in ne, ne govorimo o koktajlu White Russian).

Mlečni punč (Foto: Satoshi)

Že vse odkar se je človek naučil pomolsti kravo in destilirati žganje, si v kos­miče verjetno dodaja kaj močnejšega. Najnovejša različica alkoholnih mlečnih pijač je mlečni punč, sladka pijača bogatega okusa, visokooktanska alternativa mimozi. Priljubljena je v New Orleansu in po celotnem jugu ZDA, njene ustvarjalne interpretacije pa so si utrle pot v bare in restavracije po vsej Ameriki.

In ker so ZDA dodobra navzoče v Evropi, tudi pri nas, in ker želimo lepo zaokrožiti vaše nadobudno preučevanje te modne pijače, bomo z vami delili dve različici: klasični mlečni punč z bourbonom, poživljen z vaniljo in cimetom, ki ga strežejo v restavraciji Brennan's v New Orleansu in Houstonu, ter različico nove šole z okusom kakija, narejeno iz vodke in ruma, iz restav­racije Providence v Los Angelesu.

Mlečni punč

  • 4 žlice vinjaka (bourbon lahko nadomestimo s čim podobnim)
  • 3 žlice polnomastnega mleka
  • 2 žlici navadnega sirupa
  • 0,5 čajne žličke čistega vaniljevega izvlečka
  • sveže mlet muškatni orešček

V kozarcu zmešajte tekoče sestavine. Okrasite s ščepcem muškatnega oreščka.

Oblaki nad Kalifornijo

  • 2–3 cimetove paličice
  • 3 žlice sojinega mleka
  • 1 žlica sirupa velvet falernum
  • 2 žlici krompirjeve vodke boyd and blair
  • 2 žlici belega ruma selvarey ali cana brava
  • 1,5 žlice kakijevega sirupa (recept najdete spodaj)
  • sveže mlet muškatni orešček

Cimetove paličice za dve do tri ure namočite v sojino mleko, nato jih odstranite. V mešalniku za koktajle zmešajte sojino mleko, velvet falernum, krompirjevo vodko, beli rum in kakijev sirup ter dobro pretresite. Nalijte v collins kozarce z ledom. Potresite s sveže mletim muškatnim oreščkom.

Kakijev sirup

  • 2 kakija
  • 1 hruška
  • 2 jabolki
  • 2 skodelici vode
  • 2 skodelici sladkorja
  • 0,5 čajne žličke belega popra
  • 0,5 čajne žličke mešanice začimb ras el hanout
  • 0,5 čajne žličke mletega popra aleppo
  • 0,5 čajne žličke »mešanice petih začimb«
  • 0,5 čajne žličke kardamoma
  • 0,5 čajne žličke nageljnovih žbic

Narežite kaki, hruške in jabolka. V sred­nje veliki posodi zavrite vodo s sadjem, sladkorjem in začimbami. Nato zmanjšajte jakost in počasi kuhajte, da se sadje zmehča in postane prosojno (okrog 20 minut). Odstranite z ognja in ohladite. Sirup enkrat precedite skozi cedilo – odstraniti je treba večje koš­čke, manjši lahko ostanejo.

FOTO Satoshi

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri