10 najboljših gostiln sveta

  • 19.11.2014

Slovenci ga radi mahnemo v oštarijo na domačo hrano, pa čeprav morda oziroma komaj za odtenek okusnejšo od košte, ki jo tolčemo doma. Že res, da je povprečen Janez dober mož, oče in priden delavec, a kuharije ravno ne obvlada, to zadnje čase vidimo celo na televiziji v kuharskih šovih, pa čeprav nas želijo ljubke voditeljice prepričati drugače. Zato je fino vedeti, da tudi onkraj Alp med pohajkovanjem po svetu ne bo lačen, le lepo rejeno denarnico potrebuje. Predstavljamo vam najboljše obedovalnice sveta po izboru znanega pribežališča popotnikov TripAdvisorja.

(Foto: Tripadvisor)

20 fotografij v galeriji

No.1 El Celler de Can RocaNo.1 El Celler de Can Roca

Sliši se kot kakšna pozabljena del Torejeva grozljivka, a restavracija iz slikovite zgodovinske Girone na severuvzhodu Katalonije v Španiji je najvišje na seznamu. Kuhajo po francosko in špansko, zganjajo romantiko, sklepajo posle pa zabavajo poslovne goste. Arhitekti vašega kulinaričnega orgazma so bratje Roca!

Španski trio bo vaše brbončice za 20 do 78 evrov spustil po toboganu okusov, iz katerega vas bo rešil samo daljši postanek v hišni vinski kleti. Spozabe vas bo odrešil mogoče samo festivalski meni celih 14 hodov za 190 evrov, saj boste že vmes poskusili toliko dobre kapljice, da se vam ne bo dalo več nikamor. In verjemite, da je vsak krožnik, da je vsaka steklenica posebej avantura zase. Igra v igri v igri, iz katere vas bodo morali vljudno nagnati, da boste odšli.

Kakšni gostje znajo ponergati zaradi dolgega menija, ampak menda niso zdaj bratje Joan, Jordi in Josep krivi, da tako obvladajo? Rezervirajte zdaj, pa boste mogoče na vrsto prišli do poletja. cellercanroca.com

No.2 Midsummer HouseNo.2 Midsummer House

V Cambridge po novem ne bo nosilo le zlatih maturantov, kajti sproščena in elegantna 'podeželska poletna hiša' z dvema Michelinovima zvezdicama in odlično lokacijo poleg reke Cam sodi med najboljše restavracije vzhodne Anglije.

Pravijo, da kuhajo po evropsko. Mi pravimo, da hvala bogu, da ne po angleško. Kljub zunanjemu videzu notranjost ni starinska, manir pa vseeno ne pozabite doma ali pa vas bo chef Daniel Clifford s kuhalnico po plečih. No, tako bi vas šolal verjetno Ramsey, vedno zaposleni Clifford, ki rad eksperimentira z mole­kularno gastronomijo, pa vam bo namesto tega pripravil obrok, zaradi katerega se boste po kolenih plazili za njim.

Da, četudi iz nagrajenega menija, na primer jajce s špinačo, slanino in grahom. A ni to po angleško? midsummerhouse.co.uk

No.3 Maison Lameloise

V francoskem Chagnyju leži francoska romantična družinska graščina Maison Lameloise, ki jo vodita Frédéric Lamy in chef Eric Pras. Kamniti zidovi in leseni tramovi nekdaj konjušnice, danes pa restavracije so poklon francoski in burgundijski tradiciji.

Od leta 2007 ima restavracija, sicer v lasti družine Lameloise že nekaj generacij, tri Michelinove zvezdice in ne kaže, da jih bo kaj kmalu izpustila iz rok. Kajti ko boste vrgli pogled na njihov meni, ki je poln che­fove kreativ­nosti. Če želite, si ga lahko natisnete s spleta, položite predse in med požiranjem jote sanjate o tem, kako se vam po grlu spušča sočno jagnje s karamelizirano skorjico. Naj Maison še dolgo ostane v familiji! lameloise.fr

No.4 The French CaféNo.4 The French Café

Tja, Auckland je precej daleč, ne samo bogu, še za hrbtom je, a presežki, ki na vas prežijo z menija te odlične novozelandske restavracije minimalističnega videza in pomenljivega imena (pomislili bi, da v njej strežejo popečene kruhke in rogljičke ali pa da sta lastnika in zakonca menedžerka Creghan Molloy Wright in chef Simon Wright preveč gledala 'Allo 'allo), so vredni tega, da jih obiščeta s svojim prebavnim traktom.

Moderna evropska in francoska kuhinja z natančnimi, čistimi in intenzivnimi okusi, izkušeno osebje in občutek, da ste najpomebnejša oseba v prostoru od trenutka, ko vstopite v restavracijo. Olala! thefrenchcafe.co.nz

No.5 Alinea

Ne boste verjeli, a tudi v deželi četvernih hamburgerjev, dvolitrskih kokakol in podob­nih megaporcij se najdejo kulinarični biseri, ki nam dajejo vedeti, da vse le še ni izgubljeno za ta rod človeški. Restavracijo Alinea boste našli v Chicagu, slovi pa po tem, da se boste, še preden boste karkoli s krožnika dali v usta, najprej začeli spraševati, kako neki so se moj­stri spomnili tisto tako skupaj zviti, zložiti in tudi postaviti na krožnik.

No, nehali se boste spraševati, ko boste videli račun, kajti cene se lahko dvignejo od 100 in nekaj zelencev pa tja do 783 evrov na osebo, kar je za izživljanje chefa Granta Achatza kar hudo, če vsi tisti priboljški restavracije s tremi Michelinovimi zvezdicami niso servirani vsaj na kakšni Azijki (ali pa Donaldu Trumpu). Se strinjate? alinearestaurant.com

No.6 El Club AllardNo.6 El Club Allard

V sami prestolnici Španije je restavracija, ki je videti kot majhen in v klasičnem stilu okusno opremljen apartma, ko jo boste, če jo sploh boste našli, pravijo njeni obiskovalci.

Mi pravimo, da še bolje, če se boste med sproščanjem mišic v grlu in okušanjem sodobne eklektične fuzijske hrane ter poskušanjem sreče z izborom vin iz zanimive vinske karte počutili kot doma. Dve Michelinovi zvezdici sta 'garant' za to, da vam ne bo žal, da ste boljšo polovico 'počastili' z obedom, ki vaju je stal celomesečne vstopnice za bikoborbe. Bosta pa bika lovila po hotelski sobi. Hura! elcluballard.com

No.7 Epicure

Pariz je lepo mesto, še lepše pa je, če po Elizejskih poljanah lovite brhke Francozinje z ravno prav polnim trebuhom hrane, ki jo pripravljajo v vrhunski, s tremi Michelinovimi zvezdicami nagrajeni restavraciji Epicure, prebivajoči v osrčju hotela Le Bristol Paris.

V svetlem vzdušju tega poligona za serviranje najboljših francoskih jedi se bo osebje s chefom Ericom Frechonom na čelu prav trudilo, da ne bi našli kakšne muhe v juhi, no, napake, sicer bi lahko pela giljotina. Kar brez skrbi, zadovoljni gostje vam obljubljajo, da boste doživeli pravo eksplozijo okusov, pa še nov prtiček vam dajo po vsakem krožniku. lebristolparis.com

No.8 Le Manoir Aux Quat' SaisonsNo.8 Le Manoir Aux Quat' Saisons

Angleži so po stoletni vojni očitno pozabili iz svoje dežele nagnati vse Francoze, kajti kakšen ducat generacij pozneje se je eden od njih, natančneje chef Raymond Blanc, opogumil in v Grat Miltonu odprl luksuzni hotel in francosko restavracijo Le Manoir Aux Quat' Saisons.

Okej, dobili ste nas, rojen Francoz je, kuharski samouk in to znanje je na Otok pritrogal s sabo ter v svoji graščini do kruha pomagal že mnogim priznanim chefom. manoir.com

No.9 Le Gavroche

Še ena znana francoska restavracija je v Angliji, in sicer z vonjavami dela skomine mimoidočim v samem Londonu. Le Gavroche je znan po odlični postrežbi in harmoničnih obedih, ki silijo človeka v to, da bi vpregel svoj tenor in (ne nalašč) pregnal goste. In pa po chefu Michelu Rouxu, ki zna skuhati perfekten ratatouille, takšnega z rizlingom in lisičkami, pri obdelavi gostov pa mu pomaga glavna chefinja Rachel Humphrey. Res se čaka na mizo, ampak je vredno. le-gavroche.co.uk

No.10 Martin BerasateguiNo.10 Martin Berasategui

Moraš pa res imeti velikanski ego, da restavracijo poimenuješ kar po sebi. Ali pa si preprosto tako dober, kot je dober Martin Berasategui, chef s sedmimi prisluženimi Michelinovimi zvezdicami v svojem življenju, saj že štiri desetletja svoje telo in dušo posveča kuhanju. Kar se, jasno, pozna tako na obrazih gostov, ki zapuščajo njegovo restavracijo (režijo se kot pečeni mački), kot pri ugledu, ki ga Martin uživa v Španiji in svetu.

Njegov kvartir je v San Sebastianu ali Donostiji v Španiji, malo stran od ponorelega sveta, na robu narave. Svež, domišljen in neposreden napad na vaše čute vas bo stal od 137 do 229 evrov, a prosimo vas, nikar se ne ustrašite pokončnega šparglja, ki vas gleda iz spenjene sirotke (z namigom janeža). martinberasategui.com

TEKST Tomaž Kotnik
FOTO Z dovoljenjem TripAdvisor/www.tripadvisor.com

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri