Blejska promenada

  • 30.12.2010

Na Bledu, natančneje ob blejski sprehajalni poti pod hotelom Park, domuje gourmet restavracija Promenada, ki jo skupaj s soprogo Danico vodi priznani kuhar Andrej Kuhar. Majhno zatočišče z izjemno prijetnim vzdušjem zagotavlja dovolj zasebnosti, razveseljuje pa z izjemnimi kulinaričnimi dobrotami ter vrhunskimi vini.

(Foto: Matej Grošelj)

10 fotografij v galeriji

Andrej Kuhar si je 40 let nabiral izkušnje v številnih restavracijah v Nemčiji, nakar se je pred dob­rimi štirimi leti odločil, da se skupaj s soprogo vrne v Slovenijo in da Bledu tisto, za kar pravzaprav živi.

Njegova predanost in ljubezen do kuhinje se zrcalita tako rekoč v vsaki jedi, ki jo izdela do popolnosti. Kot edini med Slovenci si je tako prikuhal tudi Michelinovo zvezdico. V Promenadi ni nič prepuščeno naključju in gost takoj občuti, da tu domujeta sproščenost in veselje do vrhunske kulinarike. Elegantno zasnovan prostor sicer sprejme do 40 gostov v dveh jedilnicah, toda pred restavracijo je še pokrit vrt, ki v top­lejših mesecih zagotovo razveseli vse tiste, ki po kosilu ali večerji radi spijejo kozarček vrhunskega konjaka in si prižgejo najljubšo cigaro.

Seveda se srce restavracije skriva v kuhinji. Le najboljše sestavine so dovolj dobre za pripravo izjemnih jedi, h katerim vam radi priporočijo tudi vrhunska slovenska vina. Sama kulinarična filozofija se zgleduje po vrhunski francoski kuhinji, vendar je zaznati slovenske, italijanske, avstrijske in na trenutke celo norveške ter azijske vplive. Jedi so izredno harmoničnih okusov, izjemna pozornost je namenjena izbiri solat in solatnih polivk, sveže zelenjave ter začimb.

Veliko sestavin dobijo iz Francije in Nemčije. Lahkotnost začetnih jedi, v katerih prevladujejo sveže solate ali kuhana zelenjava, dopolnjujejo ribe, raki ali meso, ki skupaj s prelivi sestavijo izjemno harmonijo okusov. Pri tem uporabljajo samo hladno stis­njena olja in vrhunske dišavne kise ter nepogrešljiv balzamični kis. Kombinacije dišav, začimb in tudi žganih pijač v Kuharjevih specialitetah pustijo izjemen vtis. Nadaljujete lahko z izvrstnimi juhami, med katerimi posebej omenimo čisto paradižnikovo juho s pesto ravioli in karijev kapučino s škampi.

Kot glavno jed si lahko naročite škotskega lososa z lisičkami, filet bohinjske postrvi z rakovim nadevom ali telečji file in še bi lahko naštevali. Tudi ljubitelji sladic boste seveda prišli na svoj račun. Na koncu si lahko privoščite še vrhunski konjak ali viski oziroma kozarček portovca. Promenada je še veliko več kot le restavracija, saj organizirajo tudi kuharske tečaje za ljubiteljske kuharje in delavnice za kuharje, zaposlene v Sava hotelih Bled. Posebna pozornost je namenjena vinski karti, ki jo še gradijo, temelji pa na slovenskih vinih. Seveda si lahko naročite tudi vrhunska francoska vina ali izbrane šampanjce.

Razvajanje v Promenadi vam bo zagotovo v užitek in vam bo ostalo v trajnem spominu.

Lososov karpačo

za 4 osebe

● 320 g svežega paniranega lososa najboljše kakovosti
● 1 žlica v kisu vloženega rdečega popra
● sol, sveže mlet poper

Polivka:
● 2 žlici drobno nasekljanega paradižnika
● 1 drobno nasekljana šalotka
● 1 žlica balzamičnega kisa (12 let)
● 1 žlica oljčnega olja najboljše kakovosti
● sezonska solata za solatni šopek

Pisani kaneloni z jastogom na listnati špinači

za 4 osebe

● 4 listi pisanega testa za rezance
● 200 g mesa svežega jastoga
● sol
● sveže mlet poper
● 2 beljaka
● 120 ml smetane
● 50 ml stepene smetane
● na oljčnem olju dušene kocke paradižnika
● 1 dl šampanjske omake
● parmezanov čips
● 200 g blanširane špinače
● rjavo maslo
● česen
● muškatni orešček
● limonin sok

Playboyeve nogice čokoladno-medenjakova pena

● 1/2 skodelice kave
● 1/2 skodelice smetane
● 175 g mlečne čokolade
● 2 rumenjaka
● 10 g začimb za medenjake
● 1 list želatine
● 225 g stepene smetane
● 30 g zdrobljenih čokoladnih medenjakov
● 1 cl ruma
● 1 stepen beljak

Jagnječji hrbet z zeliščno skorjico na sredozemski zelenjavi

za 4 osebe

● 1 kg jagnječjega hrbta (škotsko, irsko ali jagnje iz Sisterona)
● sol in sveže mlet poper
● olje za pečenje
● 2 stroka neolupljenega česna
● vejica rožmarina in timijana

Zeliščna skorjica:
● 2 žlici nasekljanih svežih zelišč (peteršilj, rožmarin, timijan, drobnjak)
● 1 žlico naribanega belega kruha brez skorjice
● 40 g dijonske gorčice

Vijolični krompir:
● 350 g kuhanega in olupljenega vijoličnega krompirja
● sol
● muškatni orešček
● sveže mlet beli poper
● 1 žlica olja in 1 žlica masla

Sredozemska zelenjava:
● 180 g mladih bučk
● 180 g jajčevcev
● 180 g sveže paprike (rumene in rdeče)
● 100 g paradižnika
● 125 g paradižnikovega soka
● 2 česnova stroka
● 80 g čebule
● 8 žlic oljčnega olja
● sol in poper
● timijan

Tekst: Gojko Zrimšek
Foto: Matej Grošelj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri