Žlahtna vinska kapljica 1.del

  • 31.08.2009

»Med najbolj znana vina iz okolice Kopra sodijo tista z imenom SANTOMAS, so prijetnega okusa in zelo pitna«

A.Julien »Topographie de tous les vignobles«, Pariz, 1832

19 fotografij v galeriji

Končno sva se z Gorazdom odpravila do Tamare Glavina, vinarke, ki že 5 generacij skrbijo za žlahtno kapljico rdečega vina Santomas.

V mirni vasici Šmarje pri Kopru, Sveta Marija na hribu, se v osrčju Slovenske Istre nahaja vinogradniško – oljkarska kmetija Ludvika Nazarija Glavine. Na triindvajsetih hektarjih vinogradov in petih hektarjih oljčnikov, se začenja zgodba o vrhunskem vinu iz udomačenih sort Slovenske Istre, refoška in istrske malvazije, značilnem šmarskem oljčnem olju in tropinovcu, združenih pod blagovno znamko SANTOMAS.

Ob prihodu na domačijo nas je sprejela Tamara Glavina. Ena trenutno najmlajših vinark na naših tleh. Razlog mojega obiska je bil prihod Stetsona Robins, ki smo ga spoznali v Ameriki meseca maja. Je eden izmed pospeševalcev prodaje naših izdelkov v Los Angelesu. Srečanje je bilo predvsem zanimivo saj se je navdušil nad vini in bučnim oljem oljarne KOCBEK. S časom se nam je pridružil še Robert Strniša, zgovoren prijatelj, ki je ves dan skrbel za smeh.

Tamara nas je najprej popeljala skozi vinsko klet in nam razkazala kje nastaja njihovo vino. Na čudovitem griču smo bili deležni pravljičnega razgleda, ki sega daleč do Slovenskega morja.

Nato je sledilo pokušanje njihovih vin. Meni je seveda najljubša njihova Invasia, malvazija jagodni izbor, kako da ne, saj imam raje sladka vina. Vzljubila sem jo že na predstavitvah v Ameriki, sedaj pa mi je Tamara podarila še steklenico, ki na primerni temperaturi čaka pravi trenutek, da jo odprem. Na predstavitvi vin smo okušali refošk, mezzo forte, refošk antonius sergasi, cabernet sauvignon antonius, grande cuvee certeze, različnih letnikov. Morem priznati, da je bilo precej odličnih vin.

Kasneje se nam je pridružil tudi oče Tamare, Ludvik N.Glavina. Skupaj smo poklepetali o vinu in nadaljevali pot proti Novi Vasi kjer nas je čakalo kosilo v majhni gostilnici Na burji. Tisti, ki vedo in želijo le najboljše iz morja se odpravijo prav tja saj imajo vedno nekaj svežega, kar neizmerno tekne. Tudi mi smo se pogostili odlične juhe s škampi in ribe, ki je bila več kot velika. Kar nekaj let star zobatec je prišel serviran na velikem pladnju.

Pred tem smo seveda poskusili Gorazdove nove testenine z bučnimi semeni in bučnim oljem pripravljenim v krasni omaki, katere recept že nestrpno pričakujemo. Odzivi na nove testenine so bili izjemni saj je kuhar že povprašal, kdaj bodo dostavljene. Za enkrat so še skrivnost in prihajajo na trg šele v mesecu oktobru. Za nekatere pa bova pripravila tudi različne recepte.

Skratka po dobrem obedu smo nadaljevali pot proti ribogojnici piranskih brancinov FONDA. Zgodbo, ki je svojevrstna pa vam povem v nadaljevanju novega bloga.

Vaša MIŠA.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri