Čarovnik okusov

  • 14.04.2015

Na kaj pomislite, ko vaše brbončice v vonju zaznajo nekaj dobrega?

Nedavno sem spoznala človeka, ki je spremenil moj pogled na pripravo poročnega jedilnika. Tokrat vam predstavljam kuharskega Chefa Roberta Žibrata

4 fotografije v galeriji

Glede na to, da se že nekaj časa ukvarjam s kulinariko, za kar gre zahvala mojemu partnerju Gorazdu Kocbeku, srečujem številne kuharske chefe po vsem svetu. Nazadnje sva tako okušala dobrote chefov tamkajšnjih najboljših hotelov in ocenjevalnih jedi, ki so se predstavljale v okviru največjega sejma kulinarike Gulfood.

Zanimivo je spremljati njihovo delo, njihove kreacije, ki nastajajo in ideje, ki se porajajo še posebej izven naših meja. Ampak, če sem iskrena, imamo tudi na domačih tleh izvrstne chefe, ki nam pripravljajo iz domačih dobrot izvrstne specialitete. Eden takšnih je tudi chef Robert Žibrat, ki ga boste našli v hotelu City v Mariboru. Robert bo tudi prevzel pogostitev za najine goste v okviru poroke.

Kuharski mojster je veliko časa preživel v Nemčiji, natančneje v Ofenburgu, kjer so starši imeli restavracijo. Dokaj hitro je našel svoje poslanstvo in postalo je jasno, kaj želi postati. Gastronomska lakota ga je gnala po Evropi, kjer je nadgrajeval in izpopolnjeval svoje znanje.

Z njim sem sproščeno poklepetala in nastal je tale intervjujček. Ampak pozor! Branje tega intervjuja povzroča lakoto, zato vam svetujem, da si prej pripravite nekaj za pod zob!

Odgovraja: ROBERT ŽIBRAT

Kaj vam beseda kulinarika pomeni in kako doživljate vaše poslanstvo?

Kulinarika je moja strast in moj način življenja. Poznati in spoznati, gledati in videti, poslušati in slišati... Le poznavanje trendov, modernih kuharskih tehnik in sodelovanje z najboljšimi dobavitelji s pristnimi surovinami je prava pot. Poslanstvo čutim v opozarjanju, da je moderna kulinarika tržna umetnost, s katero prikazujemo, kaj vse je mogoče pripravljati s povsem vsakdanjimi surovinami. Enako čutim, da moram svoje znanje predajati naprej, navduševati in usmerjati pogoste talente, ki včasih prehitro vržejo puško v koruzo.

Kako spremljate razvoj kulinarike v Sloveniji? Smo Slovenci narod, ki stavimo na dobro hrano?

Chefi v Sloveniji med sabo dobro sodelujemo, si pomagamo in delimo znanje. Le tako je moč graditi in uspeti. Vsak vidi kaj novega, deli svoje znanje, tako interno, kot tudi z gosti, ki jih kakšne posebnosti zanimajo in navdušujejo. Slovenci vselej stavimo na dobro hrano, ne nazadnje smo skozi zgodovino bili vselej stičišče različnih kulinaričnih pogledov in stilov (Avstro-Ogrska, Italija, danes Italija, Avstrija, Madžarska...). Vsekakor premoremo paleto tradicionalnih posebnosti, ki pa so premalo izpostavljene, kar jih žal ne dviguje do želene vrednosti, kar kvalitativno vsekakor so. Razvoj gre naprej in tudi stereotipen gost je vse bolj zahteven in podučen.

Kakšne specialitete pripravljate za vaše goste?

Kulinariko kreiram glede na sezoničnost. Veliko malenkosti pripravljamo sami, vlagamo in fermentiramo zelenjavo, pripravljamo različna olja ipd... Vse ostalo je plod navdiha, food-stylinga in pristnih vhodnih surovin.

Kakšno hrano jim ponujate?

Med hladnimi jedmi pogosto kreiram s tuno in Pohorje beefom, Slovenija premore tudi sladkovodno bogastvo, katerega premalo potiskamo v ospredje. Tudi uporaba žara na oglje odlično pripomore k specifiki določenih jedi, sicer pa je danes izrednega pomena toplotna obdelava na nizkih temperaturah, kar jemlje čas, a je ključna pri predpripravah. Poudarek je tudi na lokalnih pridelovalcih, saj je graditev pristnih odnosov širšega trajnostnega pomena. Zakaj bi hodil po dober sir ali med naokoli, če ga imam pred nosom. Pri oblikovanju ponudb imam dokaj proste roke, a moram upoštevati specifiko, da se nahajamo v hotelu, kar zahteva pozornost.

Veliko kuharskih chefov po vsem svetu ustvarjajo ravno najboljše kreacije tudi v sklopu hotelskih restavracij. Kako bi lahko primerjali hotelsko restavracijo z drugimi restavracijami?

Hotelska restavracija ima svoje specifike, saj se ne ukvarjamo le z rednim a la cartom, temveč so tu še zajtrki in preostali obroki za hotelske goste, močna dinamika je tudi na poslovnih dogodkih, za katere pripravljamo prigrizke in seveda ostale pogostitve glede na želje in zahteve naročnika. Moderni hoteli imajo ločeno a la cart restavracijo, kjer lahko ustvarjaš po navdihu, v naši hiši je pač glavna restavracija zvrst vseh hotelskih vsebin. Tako je pozornost usmerjena na vse kulinarične segmente.

Kakšna kulinarika je v sklopu hotela City v ospredju? Kaj nudite svojim gostom? Kako je z družabnimi večeri?

Pri a la cartu je v ospredju sodobna vrhunska kulinarika, pospremljena z izvirno paleto vin, med njimi mnogih na kozarec. Pripravljamo tudi dnevna kosila, kjer gostje po dostopnejši poti dobijo hitro, odlično in pestro kreacijo z najlepšim razgledom v mestu Maribor. Tu so še poroke, srečanja zaključenih družb, poslovni dogodki, cateringi in plesi. Naše kapacitete so zaradi poslovnega dela dokaj velike in smo sposobni izpeljati dogodke do 500 oseb. Tematske večere pripravljamo sezonsko, kamor povabimo gostujoče vinarje in ostale akterje, saj vse skupaj dviguje image in prepoznavnost naše hiše.

Kaj je vam osebno največji izziv?

Predstavitev visoke kulinarike za edinstven življenjski dogodek. Nikoli več pač nimam priložnosti narediti prvi vtis...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri